“Cataract” in één oogopslag: stadia, behandeling, nazorg
tonen
De werking van oogziekte cataract, ook wel genoemd cataract chirurgie bekend als een van de meest voorkomende oogbehandelingen. Bij staar wordt de lens van het oog troebel en verdwijnt het gezichtsvermogen, zodat alleen chirurgische behandeling kan helpen om weer scherp te stellen. Hier kun je alles lezen over de Procedure van de procedure, complicaties, kosten en dat Gedrag na de operatie.
De bediening in een oogopslag
In de cataractoperatie wordt de eigen, onderdrukte ooglens van de patiënt verwijderd onder lokale anesthesie en vervangen door een kunstlens. In technisch jargon wordt dit een intraoculaire lens genoemd. In sommige gevallen, na een paar weken, is een andere operatie van dit type noodzakelijk omdat staar vaak beide ogen beïnvloedt, maar in eerste instantie worden alleen de meer getroffenen behandeld.
De procedure wordt poliklinisch uitgevoerd en heeft geen significante bijwerkingen. U mag het ziekenhuis een paar uur na de operatie verlaten, maar u moet niet zelf autorijden. Nogmaals, dat is mogelijk al een week na de procedure, evenals lezen of tv kijken. Hoe goed volledig zicht kan worden hersteld, hangt af van de leeftijd van de patiënt en het stadium van cataract.
Wanneer cataract moet worden gebruikt
Omdat staar op de lange termijn zelfs tot blindheid kan leiden, is een operatie voor deze ziekte meestal de juiste beslissing. Het is ook een behandeling die zeer routinematig uitgevoerd is.
Chirurgie is altijd noodzakelijk als gevolg van de ziekte Het dagelijks leven is ernstig verslechterd is. Dit kan enerzijds van invloed zijn op het besturen van een auto, maar anderzijds ook op bepaalde functieprofielen, zoals een piloot of professionele atleet.
Volgorde van de bewerking met de grijze ster
Bij staaroperaties wordt het oog eerst geanesthetiseerd. Dit gebeurt met oogdruppels of met een lokaal geplaatste spuit. Na de anesthesie is het Snijd in het hoornvlies set, wat nodig is om de kunstlens te gebruiken.
phacoemulsification
Over het algemeen wordt de cataract behandeld met deze procedure. De snee in het hoornvlies is hier slechts 2-3 millimeter en is net zo groot dat de geharde Linsenkern kan worden opgelost en gezogen door middel van echografie of laser.
Zodra dat is gebeurd, wordt de kunstlens gebruikt. Ze is aanvankelijk gevouwen zodat ze door de kleine nick past. Pas na het inbrengen klapt het uit en fixeert het zichzelf in de zogenaamde capsulaire zak, de schaal van de ooglens. Omdat de snede klein is, moet niet genaaid zijn.
Intracapsulaire cataract extractie (ICCE)
Deze methode wordt gebruikt als de staar al is meer geavanceerd is en een eenvoudige verwijdering van de lens is niet voldoende. In de ICCE moet een sectie van 8-10 millimeter breed worden ingesteld door de niet alleen de lens, maar ook de capsuleomhulling verwijderd is. Als de kunstlens in de ogen zit, wordt de snede gehecht.
Extracapsulaire cataract extractie (ECCE)
Als de cataract zich in een stadium bevindt waarin het al de binnenste laag van het hoornvlies aanvalt, wordt deze methode gebruikt. Door een 7 millimeter lange snede is de Lens verwijderd zonder te worden verpletterd worden. Op deze manier wordt het reeds beschadigde hoornvlies bespaard.
Complicaties en risico’s
Voor oogchirurgie kunnen veel patiënten eerst pijn bedenken. Deze zijn echter niet te verwachten in het geval van een cataractoperatie. Aangezien een kunstlens wordt gebruikt, kan het alleen maar voorkomen dat gedurende een paar dagen de Vreemd lichaam in het oog voelt licht aan. Verdere consequenties worden hieronder vermeld.
wazig zien
Afhankelijk van het type kunstlens kan dit gebeuren nodig na de operatie bril is. Omdat niet alle varianten het mogelijk maken voor het oog om zich aan te passen aan verschillende afstanden, zodat het zicht in de verte of op een korte afstand slechter kan zijn. Met zogenaamde multifocale lenzen kan het probleem worden omzeild.
Is de cataract zeer geavanceerd en de lens al zwaar bewolkte, moet worden verwacht dat het gezichtsvermogen niet optimaal, zelfs na een operatie is. In dergelijke gevallen is het waarschijnlijker dat de chirurgie voorkomt dat de lenscapsule overmatig zwelt en scheurt.
Mogelijke complicaties
De cataractoperatie is een routineprocedure in 99 procent van de gevallen zonder risico’s en nawerkingen. Slechts in ongeveer 4 procent van de gevallen kan een zogenaamde “after-star” optreden. Dit betekent dat het achterste deel van de lenskapsel vertroebelde, wat gemakkelijk kan worden verholpen in een andere procedure. Anders kan dat in zeer zeldzame gevallen de volgende complicaties voordoen:
– capsulaire scheur
– Ontsteking door bacteriën in het oog
– bloeden
nazorg
Direct na de operatie moet het een aantal uren duren Zalf die zich over het geopereerde oog wikkelt gedragen worden. Dit voorkomt dat vuil in de wond terechtkomt. In de week na de procedure moet het verband ook ‘s nachts worden gedragen om letsel door per ongeluk wrijven van de ogen te voorkomen.
Regelmatige controles door de behandelende arts zijn plicht, anders kan het dagelijkse leven echter snel doorgaan zoals gewoonlijk. Alleen zwemmen, duiken, saunasessies, enz. Moeten tijdens de eerste keer na de procedure worden vermeden. Moet een nieuwe bril het kan nodig zijn na 1-2 maanden aangepast zijn.
kosten
doorgaans neemt de particuliere of wettelijke ziekteverzekering over de kosten van een operatie met een grijze ster. Informeer uzelf echter tijdig, welke vriendelijke interventie en lens worden vergoed, want dit kan oplopen tot 3000 euro per oog.
Kortom, het is een operatie die duidelijk de moeite waard is, omdat vergeleken met een risicokans van 1 procent er één is grote verbetering in kwaliteit van leven of gezondheid.